Benkő András zenész, kobzos előadóművész

„Magyarországról,édes hazánkról…” – Benkő András kobozművész CD-je (segitahit.hu)

Barátom, Petrás Mária Prima Primissima Díjat kapott

Petrás Mária, moldvai csángó népdalénekes és keramikus nyerte a 2013-as Prima Primissima Díjat, Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Mária első lemezét 1998-ban, Benkő András kobzossal duóban készítette el „Veres az ég tovafelé – Moldvai csángó népdalok és népénekek” címmel. 

A felvétel moldvai csángó egyházi és guzsalyas énekeket tartalmaz. A letisztult, bensőséges hangulatú lemez Petrás Mária első és máig egyetlen önálló albuma…

A Domonkos Pál Péter emlékére készített szerzői kiadású kazetta L. Kecskés András lantművész segítségével került kiadásra. Érdekesség, hogy a Szentendrén készült felvétel hangmérnöke Waszlavik László volt.

A Prima Primissima Díjról és Mária bemutatkozásáról a díjátadó honlapján lehet részletesebben olvasni.

Petrás Mária első – és máig egyetlen önálló – , Benkő András kobzossal készített „Veres az ég tovafelé – Moldvai csángó népdalok és népénekek” című lemezének borítója (balra).

A felvételen mindössze ketten szerepelnek, az egyházi énekek szólóban, a guzsalyas énekek koboz kísérettel hallhatók. A lemez – tudomásom szerint – kereskedelmi forgalomban jelenleg nem kapható.

Az oldalon közölt írások és fotók egyéb helyen való publikálása csak a szerző előzetes engedélyével lehetséges!
Amennyiben engedélyezett, mindenképpen fel kell tüntetni a forrást.