Benkő András zenész, kobzos előadóművész

„Magyarországról,édes hazánkról…” – Benkő András kobozművész CD-je (segitahit.hu)

A koboz

A kobozról mindenki hallott már. A kobza szót minden kisiskolás kiejtette már a száján. Hogy mikor és hol?

Folkfesztiválok, táncházak, koncertek, bulik és egyéb zenei rendezvények egyik kedvelt hangszere napjainkban. A moldvai csángók használták már csak az elmúlt évszázadban, de a magyar táncházmozgalom fejlődésével ismét felfedezték a népzenészek, az énekesek és a néptáncosok.

Egyre több zenekar játszik csángó zenét, egyre több CD és DVD készül az archaikus moldvai csángó hagyományokról. A koboz jelen van a régi zenei, népzenei és világzenei együttesekben, művészek, kutatók és zeneszeretők csodálják ősi hangját. Moldvai táncokat tanítanak iskolákban, tánctáborokban és fesztiválokon is. Vajon honnan származik ez a hangszer, ami majd 700 évvel első magyarországi említése után, újra reneszánszát éli?

Koboz (kobza)

A koboz a lanttal közeli rokon, rövid nyakú, gömbölyű hasú, négy húrpáros, pengetős hangszer. A kobozra vonatkozó első ismert Magyarországi történelmi adat, Kobzus személynév formájában, 1326-ból való. Maga a koboz név arab eredetű, valószínűleg a török nyelv valamely ágának közvetítésével kerülhetett a magyarba. Századunkban már csak moldvai csángók használják.

A kobozok húrjait kvintekre és kvartokra hangolják, így a históriás énekek a népdalok jól kísérhetők. A kobozról mindenki hallott már. A kobza szót minden kisiskolás kiejtette már a száján. Hogy mikor és hol? Az általános iskolában, ahol a kötelező olvasmányok közé tartozott Petőfi Sándor kortársának, Arany Jánosnak „A walesi bárdok” című költeménye (Részlet):
 

          „De vakmerőn s hivatlanúl / Előáll harmadik;
          Kobzán a dal magára vall, / Ez íge hallatik:

          Elhullt csatában a derék – / No halld meg Eduárd:
          Neved ki diccsel ejtené, / Nem él oly walesi bárd.” 

AJÁNLATKÉRÉS népzenei vagy régizenei kobzos előadásra Benkő Andrástól

KÉRJEN AJÁNLATOT RENDEZVÉNYÉRE!

  • 1. Kobzos énekmondás 
    (kobozzal kísért középkori énekek végvári vitézekről, királyokról, a török és/vagy kuruc korról, dalok Balassi Bálint tollából, valamint hangszerbemutató)
  • 2. Sültü Zenekar csángó táncháza
    (moldvai és gyimesi táncház és/vagy műsor különböző hosszúságban, eltérő célközönségnek és korosztályoknak, táncoktatással és/vagy énektanítással) 
  • 3. Kobzos énekmondás + csángó táncház
    (egy eseményen kobzos énekmondás +a Sültü Zenekar csángó táncháza/műsora (2 különálló műsor, 1 napon, időben közel egymás után) 

Kedvcsinálóként egy kis moldvai népzene a „Táncháztalálkozó ’98” című lemezről Benkő András előadásában:

További videók: http://www.koboz.hu/nepzene#videok

Benkő András Youtube csatornája

Sültü Zenekar Youtube csatornája

Sültü Zenekar Facebook oldala