Benkő András zenész, kobzos előadóművész

„Magyarországról,édes hazánkról…” – Benkő András kobozművész CD-je (segitahit.hu)

Benkő András moldvai csángó népzenét játszó együttesei

1997 vége óta zenél együtt Újvári Gábor furulyás, Benkő András kobzos, Böjthe Zoltán dobos. Az első évtizedben Bakó Katalin volt az énekes, majd azt követően napjainkig Szilágyi Angelika csángó énekes áll a mikrofonnál. A zenekar tagjai egyéniben és más együttesek tagjaiként is szép sikereket értek el. A moldvai csángó népzenét játszó Sültü Zenekar kéthetente (páratlan héten szombatonként) táncházat tart a budapesti TEMI-FMH-ban, kisebb megszakítással 2003 óta.

Az együttest rendszeresen hívják nagy szabadtéri eseményekre, zenei fesztiválokra és kulturális rendezvényekreTáncházakban, táborokban és családos összejöveteleken is gyakran zenélnek, hazánkban és külföldön egyaránt. A Sültü Zenekar Youtube csatornáján több népzenei felvétel is található.

Az I. Országos Népzenei Versenyt megnyerő Benkő András kobzos és Novinszki Tamás furulyás duója 1998 eleje táján kiegészült Klopp Katalin énekessel, Horváth Szilárd furulyással és Kárpáthegyi Bálint dobossal, így megalakult az ezredforduló egyik (ha nem a) legsikeresebb népzenei együttese.

Országos népzenei versenyek, díjak, tévé és élő rádiószereplések, gála- és portéműsorok, stúdiófelvételek, külföldi nemzetközi fesztiválok, valamint Kallós Zoltán válaszúti 75. születésnapja fémjelezték ezt a rendkívül sikeres időszakot. Az együttes összetétele 2002 második felében gyökeresen átalakult.

A Mokányos Zenekar 1997-ben jött létre Németh László és Tóth Arnold furulyások, valamint Benkő András kobzos részvételével. A tagok a Budapest Sportcsarnokban megrendezett Táncháztalálkozó után kezdtek el együtt zenélni, majd Draskóczi Lídiával és Széles Lászlóval kiegészülve a józsefvárosi BILUX-tól, a Zeneakadémián tartott gólyabálig sok helyen megfordultak.

Zenéjüket 1997-ben a szentendrei Regős-táborban, majd 1998-ban a Pest Megyei Önkormányzatban a Főcserkész-ülésen való fellépésüket a Duna Televízió is megörökítette.

2011-2013 - Csobán (vendég zenész)

2011 őszétől két évadon keresztül a Fővárosi Művelődési Házban (FMH) megrendezésre került, Csobán moldvai- és gyimesi csángó táncház állandó zenésze volt Benkő András kobzos. 

A Fehérvári úti eseményen kéthetente szombaton Földi Lehel és barátai zenéltek, a moldvai Csík faluból származó Szilágyi Angelika énekelt és tanított eredeti forrásból származó csángó népdalokat, míg a táncoktatók Tündik Tamás és Bodnár Mária voltak.

AJÁNLATKÉRÉS népzenei vagy régizenei kobzos előadásra Benkő Andrástól

KÉRJEN AJÁNLATOT RENDEZVÉNYÉRE!

  • 1. Kobzos énekmondás 
    (kobozzal kísért középkori énekek végvári vitézekről, királyokról, a török és/vagy kuruc korról, dalok Balassi Bálint tollából, valamint hangszerbemutató)
  • 2. Sültü Zenekar csángó táncháza
    (moldvai és gyimesi táncház és/vagy műsor különböző hosszúságban, eltérő célközönségnek és korosztályoknak, táncoktatással és/vagy énektanítással) 
  • 3. Kobzos énekmondás + csángó táncház
    (egy eseményen kobzos énekmondás +a Sültü Zenekar csángó táncháza/műsora (2 különálló műsor, 1 napon, időben közel egymás után) 

Kedvcsinálóként egy kis moldvai népzene a „Táncháztalálkozó ’98” című lemezről Benkő András előadásában:

További videók: http://www.koboz.hu/nepzene#videok

Benkő András Youtube csatornája

Sültü Zenekar Youtube csatornája

Sültü Zenekar Facebook oldala