Barátom, Petrás Mária Prima Primissima Díjat kapott

Petrás Mária, Benkő András kobzossal készített első lemezének borítójaPetrás Mária, moldvai csángó népdalénekes és keramikus nyerte a 2013-as Prima Primissima Díjat, Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Mária első lemezét 1998-ban, Benkő András kobzossal duóban készítette el "Veres az ég tovafelé - Moldvai csángó népdalok és népénekek” címmel. 

A felvétel moldvai csángó egyházi és guzsalyas énekeket tartalmaz. A letisztult, bensőséges hangulatú lemez Petrás Mária első és máig egyetlen önálló albuma…

A Domonkos Pál Péter emlékére készített szerzői kiadású kazetta L. Kecskés András lantművész segítségével került kiadásra. Érdekesség, hogy a Szentendrén készült felvétel hangmérnöke Waszlavik László volt. 

 

Petrás Mária, Benkő András kobzossal készített "Veres az ég tovafelé - Moldvai csángó népdalok és népénekek” című lemezének borítójaA Prima Primissima Díjról és Mária bemutatkozásáról a díjátadó honlapján lehet részletesebben olvasni.

Petrás Mária első - és máig egyetlen önálló - , Benkő András kobzossal készített "Veres az ég tovafelé - Moldvai csángó népdalok és népénekek” című lemezének borítója (balra).

A felvételen mindössze ketten szerepelnek, az egyházi énekek szólóban, a guzsalyas énekek koboz kísérettel hallhatók. A lemez - tudomásom szerint - kereskedelmi forgalomban jelenleg nem kapható.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Duna Ünnepe 2013 régi zenével és népzenével

Ifjú zenésztársamnak Benkő Andrásnak: Presser Gábor

Veresegyházán tart moldvai csángó táncházat a Sültü

Múzeumok Majálisa 2012 - Csángó táncház és koncert

Hangszerbemutató óvodában – Fókuszban koboz, kaval, tilinkó

Moldvai táncház a Sültü Zenekarral

Sültücske farsangi táncház

Skanzeni kukoricafosztás énekkel és kobozzal

Esküvő csángó népzenére (Képek)

Szüreti Bál moldvai csángó népzenére

Pünkösdi Szalag Fesztivál a Sültü Zenekar moldvai csángó táncházával

Húsvét Szigligeten – Régi zene és moldvai csángó népzene a Várban

Gyimesi és moldvai csángó népzene a Skanzenben a Sültü Zenekarral