Benkő András moldvai csángó népzenét játszó együttesei

  • 1998-tól         Sültü Zenekar - moldvai csángó és gyimesi népzene

Moldvai csángó zenét játszik a Sültü Zenekar: Bakó Kata, Benkő András, Böjthe Zoltán és Újvári Gábor1997 vége óta zenél együtt Újvári Gábor furulyás, Benkő András kobzos, Böjthe Zoltán dobos. Az első évtizedben Bakó Katalin volt az énekes, majd azt követően napjainkig Szilágyi Angelika csángó énekes áll a mikrofonnál. A zenekar tagjai egyéniben és más együttesek tagjaiként is szép sikereket értek el. A moldvai csángó népzenét játszó Sültü Zenekar kéthetente (páratlan héten szombatonként) táncházat tart a budapesti TEMI-FMH-ban, kisebb megszakítással 2003 óta.

Az együttest rendszeresen hívják nagy szabadtéri eseményekre, zenei fesztiválokra és kulturális rendezvényekreTáncházakban, táborokban és családos összejöveteleken is gyakran zenélnek, hazánkban és külföldön egyaránt. A Sültü Zenekar Youtube csatornáján több népzenei felvétel is található.

 

Az Ős-Csürrentő Együttes a Veszprémi Utcazene Feszitvál színpadánAz I. Országos Népzenei Versenyt megnyerő Benkő András kobzos és Novinszki Tamás furulyás duója 1998 eleje táján kiegészült Klopp Katalin énekessel, Horváth Szilárd furulyással és Kárpáthegyi Bálint dobossal, így megalakult az ezredforduló egyik (ha nem a) legsikeresebb népzenei együttese.

Országos népzenei versenyek, díjak, tévé és élő rádiószereplések, gála- és portéműsorok, stúdiófelvételek, külföldi nemzetközi fesztiválok, valamint Kallós Zoltán válaszúti 75. születésnapja fémjelezték ezt a rendkívül sikeres időszakot. Az együttes összetétele 2002 második felében gyökeresen átalakult.

  
 

  • 1997-1998      Mokányos (alapító tag)

A Mokányos Zenekar eredeti felállásbanA Mokányos Zenekar 1997-ben jött létre Németh László és Tóth Arnold furulyások, valamint Benkő András kobzos részvételével. A tagok a Budapest Sportcsarnokban megrendezett Táncháztalálkozó után kezdtek el együtt zenélni, majd Draskóczi Lídiával és Széles Lászlóval kiegészülve a józsefvárosi BILUX-tól, a Zeneakadémián tartott gólyabálig sok helyen megfordultak.

Zenéjüket 1997-ben a szentendrei Regős-táborban, majd 1998-ban a Pest Megyei Önkormányzatban a Főcserkész-ülésen való fellépésüket a Duna Televízió is megörökítette.

 

 

  • 2011-2013      Csobán (vendég zenész)

Sültü Zenekar koncertje Földi Lehellel (Földi, Szilágyi Angelika, Benkő András kobzos)2011 őszétől két évadon keresztül a Fővárosi Művelődési Házban (FMH) megrendezésre került, Csobán moldvai- és gyimesi csángó táncház állandó zenésze volt Benkő András kobzos. 

A Fehérvári úti eseményen kéthetente szombaton Földi Lehel és barátai zenéltek, a moldvai Csík faluból származó Szilágyi Angelika énekelt és tanított eredeti forrásból származó csángó népdalokat, míg a táncoktatók Tündik Tamás és Bodnár Mária voltak.