Benkőné Vígh Éva - Az óbudai kerámikus

Az óbudai kerámikus - Benkő Andrásné Vígh Éva

Benkő Andrásné Vígh Éva - Az óbudai kerámikus művész

A formatervező iparművész családjával (köztük fiával Benkő András kobzos énekmondóval) több mint 40 éve Óbudán él és alkot - lakhelye és műhelye immár négy évtizede a harmadik kerületben van, innen ered az "óbudai kerámikus" jelző. 1968 óta alkot Óbudán Kovács Margit egykori korongján.

A művésznő az Iparművészeti Főiskola díszítőszobrász-kerámia szakán végzett, mestereinek Borsos Miklós mellett Csekovszky Árpádot és Schrammel Imrét vallja. Kezdetben edényeket, teás-, likőrös-, kávéskészleteket készített, majd a korongozó technikával készült figurális munkák dicsérték tehetségét.

Másoddiplomáját az Iparművészeti Egyetem tanári szakán szerezte, így lehetővé vált, hogy tanítson, átadja tudását. 2008-ig az óbudai Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában tanított, ahol növendékeivel sorra nyerte el a rangos rajz-, kerámia- és művészeti pályázatok előkelő díjait.

A 70-es évektől kezdve aktívan részt vett a művészeti életben. Közel két évtizeden át az évente, Pécsett megrendezésre kerülő Országos Kerámia Biennálé egyik állandó résztvevője volt. A fővárosban (Műcsarnok, Iparművészeti Múzeum stb.) és vidéken (Veszprém, Sukoró stb.), egyéni és csoportos kiállítások sora fémjelzi munkásságát. Alkotásai visszaköszönnek művészeti folyóiratok címlapján (pl. FolkMagazin) és mértékadó, összefoglaló könyvekben (pl. 50 év magyar alkotóművészete) is. 

Neve külföldön is jól cseng a művészetbarátok körében, hiszen több nemzetközi meghívás után munkáját még a távoli Tokióban is megcsodálhatták, ahol a „Kelet-európai kortárs művészek kiállításán” öregbítette hazánk és Óbuda hírnevét.

 

Rigók

Benkő Andrásné Vígh Éva művészeti albumai

Az óbudai kerámikus művészetének sokszínűségét mutatja, hogy a kerámia mellett rajzol és festményeket is készít. 2008-ban jelent meg önálló művészeti albuma „Vígh Rigók” címmel, mely a kaszásdűlői lakása párkányán felcseperedő rigócsaládok életét örökítette meg különféle rajztechnikák és festmények segítségével.

Válogatott kerámiáiról 2011-ben jelent meg egy művészeti album „Vígh Éva Kerámiák I.“ címmel, melynek előszavát Sipos Endre művésztanár írta. A kiadvány betekintést nyújt a művésznő munkásságába a korai munkáitól kezdve. Tálak, figurák, gyertyatartók, poharak, fakanalas figurák, falimécsesek, kupák és tányér együttesek sorjáznak az albumban.

A „Vígh Éva Kerámiák II.“ címet viselő művészeti album 2012-ben jelenik meg.

Vígh Éva kerámiák I. - művészeti album az Óbudai Kerámikustól

 

BETEKINTÉS A VÍGH ÉVA KERÁMIÁK I. CÍMŰ ALBUMBA

 

A művésznő jelenleg visszavonultan él. A hatalmas eszmei értékű munkásságát családja segítségével rendszerezi.

 

Benkő Andrásné Vígh Éva elérhetőségei

- e-mail: benkoand@gmail.com

- telefon (a fia, Benkő András mobilszáma): 06-20/471-7990

- levelezési cím: 1033 Budapest, Harrer Pál u. 10.

Benkő András zenész szakmai bemutatkozása (pdf)